Ръстът на цените на жилищата в София продължава, но той

...
 Ръстът на цените на жилищата в София продължава, но той
Коментари Харесай

Жилищата в София поскъпват още, но няма сделки на всяка цена

 Ръстът на цените на жилищата в София продължава, само че той не е комбиниран с увеличение на броя на покупко-продажбите. Причината е в съпротивата на купувачите да одобряват настоящите цени на парцелите. Това демонстрират наблюденията на компанията за недвижими парцели „ Адрес “, показани по време на медийно събитие.
Спрямо края на предходната година цените на парцелите нарастват със 7,7%, като най-голямо повишение на цените на жилищата се следи в крайни квартали като „ Дружба “ (12,59%) и „ Овча купел “ (11,52%). Ръстът на цените в първия квартал се дефинира от съществуването на метро и близостта до офис зоните на Цариградско шосе и на Бизнес парка. В „ Овча купел “ пък цените са под междинното ниво, а през 2019 година следва и стартирането на метрото. Нов български университет, който се намира в квартала, дефинира високия дял на капиталовите покупко-продажби за отдаване на жилищата чартърен.
 
 



 

Двуцифрен растеж на цените на жилищата има и в „ Люлин “ (11,31%), „ Лозенец “ (10,24%) и централните квартали (10,12%).

В последно време се следи смяна в държанието на купувачите, които употребяват оптимален брой информационни канали, с цел да се ориентират на пазара и да са уверени, че са избрали най-правилния парцел, съобщи  Гергана Тенекеджиева, действен шеф на „ Адрес “.  85% от купувачите съумяват да сключат договорка в границите на три месеца.

Инвеститорите наблюдават държанието на клиентите си и се стремят да преценяват цените на новите си планове, тъй че да не се основава огромен дисбаланс сред цените на търсенето и предлагането,  означи Тенекеджиева. При самостоятелните продавачи тази наклонност се усеща по-бавно, защото те към момента считат, че диктуват пазара.

През последното тримесечие обаче броя на жилищата, които се продават в границите на третия до шестия месец, се усилват с 4% за сметка на парцелите, осъществени за по-малко от един месец, изясни Тенекеджиева. Най-голям е делът на покупко-продажбите, подписани сред първия и третия месец от оповестяването на парцела – 28%.Тя означи, че доста постоянно предлаганите парцели не са в добър търговски тип и това плаши купувачите, които не са подготвени да вършат взаимни отстъпки с времето за ремонт на жилището. Поради това в този момент продавачите, които имат парцели в добър тип, подписват договорка по-бързо и на по-добра цена.

Въпреки че през август Българска народна банка регистрира леко покачване на лихвите по жилищните заеми, което се случва за първипът от 12 месеца, не се чака това да се отрази доста на жилищния пазар, защото прогнозите на Европейската централна банка са за стягане на паричната политика в средата на идната година. Според  изпълнителния шеф на „ Адрес “ Георги Павлов  по-осезаемо въздействие върху пазара на парцели ще има, в случай че лихвите се вдигнат с повече от 1%. Тогава може да се чака понижаване на цените на жилищата с сред 5 и 10%, предвижда той.

Тази година се усилва търсенето на 100% финансиране от банките, като купувачите от ден на ден съчетават жилищен с потребителски заем, с цел да компенсират съучастието в ипотеката, сочат данните на „ Адрес “.

62% от покупките на жилища са за 70 хиляди евро, като те са и с най-голям растеж по отношение на третото тримесечие на 2017 година - от 12%. В същото време продадените жилища на стойност сред 30 хиляди и 50 хиляди евро понижават надлежно с 3 и 4%. Най-търсени са двустайните и тристайните жилища, като съставляват съвсем 80% от всички покупко-продажби.

Според Павлов сега сме очевидци на  последния пик на новото строителство , а идващият ще бъде два пъти по-малък. Причината съгласно него е демографска, защото предходната година популацията на София е повишено единствено с 1700 души по отношение на 7000-8000 преди пет години.

Доходността от вложенията в парцели  в огромните градове е към 5% при лихви по депозитите много под 1% и годишна инфлация от към 3,5%, сочат данните на Адрес.

Компанията предвижда, че до края на годината цените на жилищата ще се задържат постоянни, като постъпване може да има единствено в желаните региони и за избрани жилища.
По публикацията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР